Slåtterkurs i Delsbo

Spread the love

Delsbo hembygdsgård
fre 31 juli och lör 1 aug 09.00 – ca 15.30 båda dagarna

Kom och gå en tvådagarskurskurs i att lära dig slå med lie och hävda våra finaste marker. Under kursdagarna får du lära dig historiken om kulturlandskapets viktigaste redskap, lien och orvet och hur du använder dem. Vi går igenom bland annat Rätt orvlängd, anpassad till din kropp, jordläggning, slipning, bryning, vispning, rätt slåtterteknik, ergonomin, slipning med vinkelslip, hur gör jag en slipsten rund igen, hässjning med lina.

Dag 1: Olika orvtyper, slipning, jordläggning. När alla har det rakbladsvasst och rätt inställning börjar vi träna slåtterteknik. En teknik som gör att du kan slå även om du har problem med smärta och värk i nacke, axlar och knän.

Dag 2: Repetition från gårdagen, eventuellt mera slipning och jordläggning. Därefter praktiska teknikövningar hela dagen.

Under slåtterträningen tar vi paus med jämna mellanrum och tar då upp frågor som restaurering, skötsel, ängens flora, traditioner och ersättningsnivåerna från EU.

Medtag de liar och orv som du har i din ägo. Gå inte och köp nytt. Prova och gör dig bekant med andra typer och modeller som jag har med mig först. Jag har Nordens bästa lieblad till försäljning, likaså orv som du måste prova om du är längre än 175 cm. Jag importerar dem från Norge och Finland. Vi är utomhus hela tiden under övningarna så ta med regnkläder. Egen matsäck medtages.

Välkommen till sommarens bästa dag då jag lovar att hjälpa dig vända ett nytt blad i livets bok. Har du problem att komma båda dagarna så diskuterar vi det när du anmäler dig.

Anmäl till mig, kursledaren 070-58 611 65 eller kjell.gustafsson.46@gmail.com

Kursen är kostnadsfri och finansieras av Länsstyrelsen i Gävleborgs län. Vi samarbetar med Delsbo hembygdsförening och Ängagärdets Natur och kultur.

Helt fristående från denna kurs men inspirerad av är www.liegruppen.se
Du kan enkelt bli medlem i liegruppen oavsett var i landet du bor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *